Kao što sam i pisao, TV 1000 je protekli vikend namenila promociji horor filmova. hororfilmovi.blog.rs donose vam kratak pregled dva filma koja su zatvorila ovaj filmski maraton.

Body Snatchers (1993)

Režija: Abel Ferrara

Scenario: Stuart Gordon, Dennis Paoli, Nicholas St. John, Raymond Cistheri i Larry Cohen po noveli “The Body Snatchers” Jacka Finneya

Uloge:

Gabrielle Anwar …………………… Marti Malone

Terry Kinney ……………………… Steve Malone

Billy Wirth ………………………… Tim Young

Christine Elise ……………………... Jenn Plat

R. Lee Erney ……………………….. general Plat

Forest Whitaker ……………………. major Collins

Meg Tilly …………………………... Carol Malone

Reilly Murphy ……………………… Andy Malone

Radnja:
Tinejdžerka Marti Maloun putuje tokom njenog letnjeg raspusta sa ocem, inspektorom EPA-e Stivom, maćehom Kerol i mladjim polubratom Endijem u vojnu bazu gde će njen otac vršiti inspekciju toksičnog otpada. Na benzinskoj pumpi, u WC-u preplaši je vojnik koji je savetuje da ne spava, zato što vas se oni dokopaju dok spavate.  U bazi se sprijatelji sa Džen Plat, ćerkom generala Plata koji komanduje bazom i pilotom helikoptera Timom Jangom. Marti i njen otac primate da se ljudi ponašaju čudno i ubrzo saznaju da vanzemaljci kloniraju ljudska bića u toj bazi i osvajaju planetu Zemlju.

Moj osvrt:
Imao sam tu sreću da pogledam jedan od najkultnijih horor filmova “Invasion of Body Snatchers” iz 1956. godine, pa da ga uporedim i sa ovom verzijom koja nije rimejk, mada je scenario dosta sličan. U svakom slučaju, tema je ista – invazija vanzemaljaca koji kloniraju ljude i preuzimaju planetu – dok je radnja malo izmenjena. Original je svakako remek-delo, mogu misliti kakvu je paranoju izazvao kada se pojavio. Ovaj film u mnogome podseća na njega, ima zanimljivih scena i ono što je novitet je jezivi zvuk koji klonirani vanzemaljci ispuštaju. U svakom slučaju ova verzija je sa dosta više akcije i apokaliptičan je, dok u originalnom filmu čini se da ipak ima nade za spas čovečanstva. Nije loše ali ipak preporučujem "Invasion of Body Snatchers" iz 1956. godine. 

Ocena:

Wink

Zanimljivo:

Novela Džeka Finija "The Body Snatchers" bila je osnova za nekoliko filmova:

- "Invasion of the Body Snatchers" iz 1956. godine 

- "Invasion of the Body Snatchers" iz 1978. godine

- "Body Snatchers" iz 1993. godine

- "Invasion" iz 2007. godine sa Nikol Kidmen i Danijelom Krejgom (poslednji Džejms Bond) u glavnim ulogama 

 

Alien: Resurrection (1997)

Režija: Jean-Pierre Jeunet

Scenario: Joss Whedon, Dan O'Bannon, Ronald Shusett

Uloge:

Sigourney Weaver ………………………. Ellen Ripley

Winona Ryder …………………………… Annalee Call

Dominique Pinon ………………………... Vriess

Ron Perlman …………………………….. Johner

Gary Dourdan …………………………… Christie

Kim Flowers …………………………….. Sabra Hillard

Den Hedaya ……………………………… General Martin Perez

Michael Wincott …………………………. Frank

Radnja:
200 godina nakon završetka iz trećeg dela, kompanija uspeva da vaskrsne Ripli kroz proces kloniranja i naučnici su uspešno izvadili Kraljicu iz nje. Medjutim, Riplina DNK se izmešala sa Kraljičinom i ona počinje da razvija odredjene karakteristike vanzemaljca. Naučnici počinju da uzgajaju vanzemaljce ali oni ubrzo uspevaju da se oslobode. Ubrzo zenomorfi pomahnitalo jure brodom koji je na putu ka Zemlji. Kraljica radja smrtonosnu novu vrstu vanzemaljca, koji bi mogao da dovede do propasti cele ljudske rase. Ripli i banda svemirskih pirata moraju da zaustave brod pre nego što dospe na Zemlju.

 

Moj osvrt:
Retki su serijali koji imaju kvalitet a to «Alien» svakako jeste! Prvi deo je jedan od najboljih horor filmova ikad, ostali su ne puno lošiji. Tako je i četvrti iz serijala «Alien: Resurrection» film kome ne nedostaje napetost, akcija, adrenalin. Jedan od meni najomiljenijih filmskih likova Ripli, koju glumi Sigurni Viver, i ovde je noćna mora za jedne od najmoćnijih stvorenja u univerzumu – surove vanzemaljske stvorove koji ubijaju čisto radi ubijanja. Glumačka postava je na nivou: Sigurni Viver, Vinona Rajder u ulozi ženskog «Bišopa» Laughing, omiljeni negativac Ron Perlman. Ovaj film poseduje sve što i prethodnici iz ovog serijala: klaustrofobični ambijent, žestoku borbu za opstanak, zanimljive likove ali i neke novitete, kao što su kloniranje i hibridnu vrstu vanzemaljca i čoveka. Dakle, «Alien: Resurrection» je film iz kategorije «obavezno pogledati».

Ocena: 

Surprised