Režija: Bob Clark

Scenario: Roy Moore

Distribucija: Warner Bros.

Uloge:

Olivia Hussey...............................Jessica Bradford

Margot Kidder..............................Barbie Coard

Andrea Martyn.............................Phyllis Carlson

John Saxon.................................Lieutenant Kenneth Fuller

Marian Waldman..........................Mrs. Mac 

Keir Dullea..................................Peter Smythe

Doug McGrath.............................Sergeant Nash 

Za ovo Božićno veče, zbog simbolike odlučio sam da pogledam jedan od najhvaljenijih horor filmova "Black Christmas" iz davne 1974. godine. Laughing

Priča:

Već na početku filma, vidimo da se neko mota oko velike kuće ženskog sestrinstva Pi-Kapa-Sigma kao i da uspeva da udje u nju. Dalje se radnja filma se dešava u toj sestrinskoj kući, u studentskom kampusu oko Božića. Neke od "sestara" otišle su svojim kućama, a ostale se spremaju tek na put pa veče koriste za Božićni party. Medjutim, ubrzo posle odlaska momaka, dobijaju vulgaran, poremećeni telefonski poziv koji mnogim devojkama uteruje strah u kosti dok najhrabrija medju njima (Barbie), ali i najpijanija, sve to ne shvata ozbiljno i preuzima slušalicu, ulazi u raspravu sa manijakom, razljućuje ga i on razgovor završava rečima: "Ubiću te..."

Barbie (levo) i Jessica (sa slušalicom), manijak kraj telefona

Najzaplašenija medju njima, posvadja se sa Barbie zbog toga što ona ne deli njeno mišljenje da ih zeza neki od njihovih kolega studenata i odlazi da pakuje stvari za put. i postaje prva žrtva.


prva žrtva manijakalnog ubice

U medjuvremenu, u radnju se ubacuje novi lik, a to je gospodja Mac, debela, starija žena koja je neka vrsta nadzornika u toj kući, inače vrlo liberalna i u prisnom odnosu sa svim devojkama. Kao i nevidjena pijandura Laughing

Ujutro, se saznaje da je prva žrtva nestala, jer se nije našla sa ocem koji je došao po nju da je vozi kući. Ubrzo se u celu priču, uključuje i policija, predvodjena nesposobnim narednikom Nash-om. Policija nestanak devojke smatra uobičajenim i ne pridaje mu veliku pažnju.  

Gospodja Mac pred smrt 

Telefonski pozivi se nastavljaju i to posle svakog ubistva a dobijamo i prvog sumnjivog lika, potencijalnog ubicu. To je Peter, Jessica-in momak zbog toga što mu ona saopštava da je trudna ali da ne želi da zadrži bebu i da je odlučila da abortira. Peter se ne slaže s njenom odlukom a potencijalni ubica postaje kada manijak u jednom od razgovora sa Jess, pomene bebu.

 Peter i Jess razgovaraju o abortusu 

U medjuvremenu, policija pronalazi u parku ubijenu srednjoškolku pa poručnik Fuller ozbiljnije pristupa slučaju nestale studentkinje, naročito kada sazna da sestrinska kuća prima preteće pozive. Odlučuje da prisluškuju telefon i utvrde odakle poziv dolazi, ali zbog tadašnjih tehničkih rešenja i sporog otkrivanja poziva, Jess mora da zadržava ludaka na vezi što duže što nije nimalo prijatno za bilo koga.

Poručnik Fuller, Jessica, Phyllis i stručnjak za telefone

Ipak, za Jessicu prave noćne more počinju kad joj trapavi policajac narednik Neš, nespretno saopštava da pozivi dolaze iz same kuće, sa drugog telefona. No i pored saveta narednika Neša da pobegne iz kuće, Jessica kreće u potragu za drugaricama.

Ali potraga za drugaricama pretvara se u borbu za opstanak.

Ubica se krije iza vrata 

Moj osvrt:

Kada su u pitanju stariji filmovi, onda im pristupam sa drugačijeg gledišta, jer ono što je nekada bilo strašno danas predstavlja predmet sprdnje. Film mi nije preterano strašan, ubistva su prilično jednostavna ili da kažem klasična, jedino egzekucija gospodje Mac odudara donekle od tog standarda. Dobro je preneta atmosfera malog grada, učmalost i nezainteresovanost policije za klasičan slučaj, kako to oni kažu "odlaska devojke kod momka". Margot Kidder je dobro odglumila drsku droljicu, dok se Olivia Hussey odlično snašla u ulozi devojke koju uhodi poremećena osoba. Ono što bih istakao je i to što film ne daje odgovor na pitanje ko je ubica, niti kakva je njegova veza sa dotičnim devojkama. Mada tu se uočava i jedna velika i neverovatna greška, kada na kraju filma Jess ostaje potpuno sama u kući koja je samo minut ranije vrvela od policije i novinara!? A šta tek reći o tome da policija nije ni pretresla celu kuću?

U svakom slučaju, film vredi pogledati zbog solidne glume, dobre priče, atmosfere i zastrašujućih telefonskih poziva.

Ocena:

Wink