"Pandorum" je SF horor iz 2009. godine koji je režirao malopoznati Christian Alvart. On se našao u poziciji da snimi ovaj visokobudžetni film (imao je za to negde oko 40 miliona $), a producenti koji su mu omogućili takvu priliku doživeli su fijasko. Film je širom sveta zaradio tek 19 miliona $. "Pandorum" je dosta loše prošao kod kritičara koji su ga uglavnom popljuvali zamerajući mu da je snimljen isključivo za SF zaluđenike.

Ne znam koji je razlog zbog čega je "Pandorum" tako slabo prošao na blagajnama, ali ni zašto ga je kritika ocrnila. Osim, to priznajem, pomalo minuta praznog hoda i manjka maštovitosti kada su u pitanju glavni negativci, film je sasvim korektan. I to mislim kao neko ko ne spada u SF geekove. Glumačku ekipu predvodi legendarni Dennis Quaid, mada ne mogu da odlučim da li je on glavni lik ili onaj koga igra mladi Ben Foster (jedan od vampira u "30 Days of Night").

Radnja filma vrti se oko dva člana posade koja se bude iz dubokog sna na opustelom svemirskom brodu i koji ubrzo shvataju da ipak nisu sami na brodu. Pored toga, njihov problem je što su dezorijentisani, a takođe ne mogu da se sete ni ko su, ni šta je njihova misija. Kada jedan od njih ode u istraživanje broda, a drugi ostane da ga navodi radio vezom, počeće otkrivanje zastrašujuće stvarnosti. Njih dvojica shvatiće da je njihov opstanak važniji nego što su to ikada mogli da zamisle!

Sama radnja je zanimljiva, a njen najveći kvalitet je kada se približi kraj filma i otkrije priča do kraja. Tvorci "Pandoruma" primenili su recept iz najbolje SF horor franšize "Alien" i locirali radnju u unutrašnjost velikog svemirskog broda, zamračenih hodnika koji čine ovu gotovo lavirintsku tvorevinu. Takav ambijent sam po sebi deluje klaustrofobično, a ludački strah dodatno pojačava prisustvo nemilosrdnih, krvožednih i moćnih predatora. Ipak, kada sam kod ovih predatora ili bolje rečeno mutanata, moram da napomenem da su oni verovatno najslabiji deo ovog filma. Izgledom neverovatno podsećaju na mutante iz filma "The Descent", uz par nebitnih dodataka spoljašnjem izgledu i svakako težu smrtnost. To nije bilo dovoljno da mi pokvari utisak o ovom filmu te sam uživao gledajući ga.