Dvanaestogodišnjem Ryanu Billingsu dijagnostifikovana je niktofobija - patološki strah od mraka. Noći provodi budan izmučen iščekivanjem i gledanjem kako zlo iz tame postaje sve snažnije hraneći se njegovim pojačanim strahom. Njegov stariji brat Dale mu ne veruje i pristaje da ga čuva u noći kada roditelji odu na zabavu van kuće. Dolazi do snažne oluje i nestanka struje te tama obavija njihovu kuću. Ryan zna da je ovo noć u kojoj je zlo došlo po svoje, dok Dale očajnički pokušava da ga urazumi i smiri sve dok ga užasi iz mraka ne uvere da Ryan ima dobar razlog zbog čega se toliko plaši! 
TV Enter, lokalna televizijska stanica, iznenadila me je pre neko veče i emitovala kanadski horor film "Fear of the Dark". Film sam već jednom imao prilike da gledam, takođe na nekom od televizijskih kanala, ali sam upao negde u sredinu i nije mi zadržao pažnju, međutim ovoga puta to nije bio slučaj. "Fear of the Dark" nije Bog zna kakav film, ali mi je dosta dobro legao, možda zbog činjenice da i sam bolujem od blažeg oblika niktofobije? Scenario je solidan, uz izvesne rupe, no ipak zanemarljive. 
Glavni glumci, i to mahom klinci Kevin Zegers, Jesse James i Rachel Skarsten su sasvim solidni u svojim ulogama. Zegers je inače zvezda u usponu i već iza sebe ima gomilu kvalitetnih, ali i očajnih horor filmova poput "Frozen", "Dawn of the Dead", "Wrong Turn", "The Hollow", "Komodo". Iako je jasno da film nije bio bogatog budžeta, efekti su pretežno dobri i uverljivi, sa zanimljivim zlikovcima iz mraka, ali su na par mesta pri kraju filma slabiji, kao npr. u sceni sa bubama koje su odrađene kompjuterski što se veoma jasno vidi.
Gledanjem "Fear of the Dark" sigurno se nećete fascinirati ili dospeti u stanje ekstaze, ali sigurno nećete biti ni posebno razočarani. Prosto, film je sasvim odgovarajuć za lagano ubijanje slobodnog vremena.