Posle mnogo muka i truda, patolog Warren Chapin dokazuje svoju teoriju i pronalazi i zarobi "Žmarca", biće koje živi u svakom kičmenjaku i koje raste srazmerno porastu straha njegovog domaćina. Jedini spas od ovog parazita je vrisak. Zato vrištite, vrištite za spasenje!
"The Tingler" je horor film američkog producenta i reditelja Williama Castlea koji je npr. producirao filmove kao što su "Rosemary's Baby" i režirao horor-komediju "The Old Dark House", horor "13 Ghosts" koji je 41 godinu kasnije doživeo remake, zatim filmove "Homicidal", "House on Haunted Hill" (takođe obrađen 40 godina kasnije), "Macabre", "I Saw What You Did", "Bug", "Mr. Sardonicus", "Zotz!" i "Strait-Jacket". Dakle, radi se o veoma produktivnom producentu i reditelju koji je podario horor žanru dosta filmova, od kojih je većina bila veoma dobra. Castle je, čini se, bio opsednut pretnjama gledaocima njegovih filmova te su se na posterima uglavnom mogle pročitati rečenice u kojima će gledaoci doživeti istinski teror i užas. 
Tako, "The Tingler" Castle otvara izlaskom pred kamere i propovedanjem o neviđenom užasu koji očekuje sve one koji su se ohrabrili da dođu u bioskop i pogledaju ovaj film. Ovaj uvod je u stilu onog kada Mardž Simpson u horor specijalima najavljuje epizodu. Kroz čitav film se prosto provlači i spasonosno rešenje, a to je što glasnije vrištanje kako bi se preživelo njegovo gledanje. Naravno, preko 50 godina kasnije, ovaj film ne može da zaplaši ni detešce, ali ne mogu da ne napišem da ima prilično zanimljiv scenario i da sam zbunjen zbog čega još nije doživeo remake poput nekih drugih Castleovih filmova.
Glumačku ekipu predvodi Vincent Price koji je vrlo dobar. Film je očigledno imao jako skroman budžet, te nekih efekata ni nema osim tog bića "Žmarca" koje jako podseća na  mešavinu džinovske stonoge i uholaže. Film je na trenutke komičan, naročito kada se radi o scenama sa "Žmarcem". Da zaokružim, "The Tingler" nije spektakularan, ali ima zanimljivu priču i ima Pricea u glavnoj ulozi tako da je to možda dovoljna preporuka.