Režiser:
Isidro Ortiz
Scenaristi:
Hernán Migoya, José Gamo, Alejandro Hernández & Isidro Ortiz
Uloge:
Junio Valverde ... Santi
Blanca Suárez ... Ángela
Jimmy Barnatán ... Leo
Mar Sodupe ... Julia
Francesc Orella ... Dimas
Radnja:

Srednjoškolac Santi boluje od veoma ozbiljne bolesti - fotofobije i ne sme da boravi na sunčevoj svetlosti. Njegova majka i on su zbog toga primorani da se presele u izolovano, senovito selo na severu Španije, u planinama gde se stanovnici sela pokazuju ksenofobičnim. Kada počnu da se dešavaju užasni, nasilni događaji, a zatim i stravična ubistva, Santija smatraju odgovornim u školi, a čak postaje i glavni osumnjičeni. On uz pomoć par prijatelja pokušava da dokaže svoju nevinost i otkrije prave uzroke užasa koji teroriše učmalo selo.

 

Osvrt:
"Escalofrío" ili po srpski "Drhtanje" je sasvim solidan španski horor film. Pod ovim mislim da su autori filma jako dobro odradili svoj posao u većem delu, ali i to poništili na nekim mestima. Glumačka ekipa je sasvim OK, zatim izbor lokacije je odličan, jer špansko selo u planinama na severu, okruženo šumetinom deluje impresivno, režiser je uspeo da veći deo filma kreira napetu i na momente jezivu atmosferu.

Moja najveća zamerka usmerena je na samu priču na kojoj su radila četvorica scenarista, pa ona deluje dosta kašasto, jer je dosta toga izmešano. Samim tim, potkralo se nekoliko nelogičnosti u celoj priči, ali ako se to zanemari, a može jer nije presudno, stiče se utisak da je film jako gledljiv i zanimljiv. Film svakako nije u rangu drugih španskih remek dela poput "Rec" i "El Orfanato", ali ne zaostaje mnogo za njima tj. pokazuje da Evropa pored francuskih horora koji su hit u poslednje vreme, snima dobre horor filmove i na Pirinejskom poluostrvu.

Za kraj, jedna mala zanimljivost, u filmu igra i Jimmy Barnatán poznat kao Ćuki iz španske serije "Los Serrano", veoma popularne na ovim prostorima, ali kao i tamo i ovde je to tek epizodna uloga.

Ocena: 6.0/10