Režija:

Lamberto Bava
Scenario:
Dario Argento, Lamberto Bava & Franco Ferrini po priči koju je napisao Dardano Sacchetti

Uloge:

Urbano Barberini … George

Natasha Hovey … Cheryl

Karl Zinny … Ken

Fiore Argento … Hannah

Paola Cozzo … Kathy

Fabiola Toledo … Carmen

Nicoletta Elmi … Ingrid, the usherette

Radnja:

Dok se mlada Cheryl vozi metroom, čudni čovek sa metalnom maskom poklanja joj karte za film u renoviranom bioskopu. Ona poziva svoju prijateljicu Kathy da joj pravi društvo i njih dve upoznaju dva momka u foajeu bioskopa. Podvodač i njegove dve devojke radoznalo ispituju postavku u foajeu, i to demonsku masku iz filma. Jedna od prostitutki isprobava masku i dok je skida poseče se. Kako se razvija radnja nasilnog horor filma koji gledaju u bioskopu, nesrećna prostitutka ne može da zaustavi krvarenje rane i kroz nekoliko trenutaka postaje grozni, zubati demon sa kandžama! Ona napada svakog na koga naidje i ubrzo je bioskopska zgrada preplavljena ljudima koji se pretvaraju u demone i onima koji pokušavaju da prežive napade. Izlazi iz bioskopa su jednostavno nestali. Čak ni zaustavljanje projekcije filma ne pomaže, jer se novi demoni pojavljuju. Cheryl i George (jedan od mladića) započinju očajničku borbu za opstanak...

Moj osvrt:

Kako sam uspeo da položim poslednji ispit, rešio sam da dam sebi malo oduška i pogledam ovaj film iz 80-ih godina, na kome su saradjivali velikani Argento i Bava.

Sećam se da sam ovaj film prvi i jedini put pogledao pre jedno «milion» godina, pa je eto napokon došao red da obnovim gradivo.

Ono što sam dobio je dosta zabavno delo, sa pregršt rupa u scenariju i očajnom glumom, ali u svakom slučaju retki su trenuci dosade u ovom filmu, jer nasilja ima jako puno a samim tim i krvi, čupanja delova tela, ugriza, kopanja očiju itd.

Možda se u drugoj polovini filma javlja jedna monotonija u radnji, što bih izdvojio kao najveći minus, uz već pomenute glumce. Likovi su katastrofa! Prvo, nikada nisam bio ljubimac stila koji se furao osamdesetih, i kada na stajling dodate svakave njuške koje nemaju veze s glumom, dobijete ovo (a ovde je još i seks-bomba):

 

Ono što je cool kod filma je šokantan prizor koji Cheryl i George ugledaju kada uspeju da izadju iz bioskopa, kao i to što je tako različit od današnjih horora.

Inače, film prati i dobar soundtrack:

Ocena: Undecided