Režija:

Lamberto Bava

Scenario:

Dario Argento, Lamberto Bava, Franco Ferrini & Dardano Saccheti

Uloge:

David Edwin Knight ... George

Nancy Brilli ... Hannah

Coralina Cataldi-Tassoni ... Sally Day

Bobby Rhodes ... Hank, gym instructor

Asia Argento ... Ingrid Haller

Virginia Bryant ... Mary the Prostitute

Anita Bartolucci ... Woman with dog

Marco Vivio ... Tommy

Radnja:

Na televiziji se emituje dokumentarac o grupici tinejdžera koji istražuju legendarnu zabranjenu zonu, u kojoj se nekada dogodila demonska zaraza (Dèmoni). Kada pronadju beživotni leš demona, jedan od tinejdžera uzrokuje njegovo vaskrsnuće i demon se preko televizijskog signala prebacuje u realnost. Nesrećna devojka, imajući rodjendansku žurku u to vreme, biva zaposednuta demonom u toku gledanja dokumentarca i ubrzo, cela zgrada u kojoj živi pretvara se u košmarno mesto...

 

Moj osvrt:

 

Očigledan uspeh prvog dela, naterao je autore da ponovo eksploatišu priču iz originala, pokušavajući da naprave zanimljiv film sa gotovo istom pričom, s tom razlikom što su je smestili u ogromni apartmanski kompleks.

Sem toga, praktično je malo promenjeno u odnosu na film koji je stekao kultni status kod ljubitelja horor filmova. Priča je poprilično nepovezana sa nekim nelogičnostima, gluma opet nije na visokom nivou, izbor muzičke podloge je zanimljiv, efekti isti kao i u kecu.

 

Ipak, to ne znači da film nije ponovio onu zabavnu atmosferu prvog dela, meni je jednostavno bio podjednako zabavan, čak možda i malo zanimljiviji ili da kažem bolji.

Naravno, to ne znači da sam promenio mišljenje da se ipak radi o prosečnim filmovima, bez neke ozbiljnije priče i sa nimalo razradjenim likovima, što po mom ukusu ipak nije dovoljno, da bi se film našao iznad tog proseka.

 

Naravno, pravi ljubitelji horora moraju imati ovakve klasike žanra u svojoj kolekciji odgledanih filmova, jer danas ćete baš retko videti da se šestogodišnji klinac pretvara u demona, kao i entuzijazam autora ali i različitost od današnjeg šablona po kom se izbacuju novi filmovi.

 

Ocena: Undecided