Režija:
Roger Corman
Scenario:
Richard Matheson po priči Edgara Allana Poea

Uloge:

Vincent Price ... Roderick Usher

Mark Damon ... Philip Winthrop

Myrna Fahey ... Madeline Usher

Harry Ellerbe ... Bristol

Radnja:

Nakon dugog puta, Philip Winthrop stiže u kuću Usherovih tražeći svoju verenicu Madeline. Po dolasku, on saznaje da su ona i njen brat Roderick Usher zaraženi misterioznom bolešću: Roderickova čula su postala bolno izoštrena, dok je Madelin postala katatonična. Te večeri, Roderick govori svom gostu o staroj porodičnoj kletvi: kada god je u porodici bilo više od jednog deteta, sva deca bi poludela i umrla užasnom smrću. Kako dani prolaze, efekti kletve dostižu svoj užasavajući vrhunac.

 

Moj osvrt:

 

«House of Usher» je prvi film po delima E. A. Poea na kojem su saradjivali Roger Corman i Vincent Price, a njegov uspeh uzrokovao je još 7 filmova po Poeovim delima. Ono što ih sve karakteriše je da su snimani sa niskim budžetom a svi su prava remek-dela horor žanra.

 

Kada je reč o ovome prvencu, uslovno rečeno «trija» Corman-Price-Poe, karakteriše ga ono što je nekako opšta karakteristika svih ovih filmova: fantastična scenografija i vrhunska gluma Vincenta Pricea.

 

Jednostavno, ambijent u koji je stavljena radnja filma je odličan, kuća Usherovih nalazi se u beživotnoj sredini, okružena «mrtvim» jezerom, a njen enterijer je takodje fantastičan. Odlika ovih filmova je da i kuće (dvorci) igraju svoju ulogu, to su ogromna, stara, uredjena zdanja, sa obavezno zapuštenim podrumima u kojima se kriju zastrašujuće tajne.

 

Dakle, ambijent i atmosfera stvorena u filmu, su gotovo bajkoviti. Zatim imamo legendarnog Pricea, koji me je ponovo uverio zašto mi je omiljeni glumac iz horor filmova. Njegova pojava se savršeno uklapa u takvu atmosferu. Šteta je što danas nema takvih «faca» s kojima bi mogli da poistovetite čitav žanr...

 

I ostala glumačka imena su dobro odradila svoj posao te je dobijen zanimljiv film, što uz odličnu priču koju je prilagodio još jedan majstor svog zanata, Richard Matheson, čini ovaj film obaveznim u repertoaru ljubitelja horora.

 

Koliko je ovaj film značajan, možda će Vam dočarati podatak da je 2005. godine uvršćen u američki filmski registar kao «kulturološki, istorijski ili estetski značajan».

 

Ocena: Wink

Filmovi Cormana i Pricea po pričama E. A. Poea:

House of Usher

The Pit and the Pendulum

The Maque of the Red Death

Tales of Terror

The Haunted Palace

The Comedy of Terrors

The Raven

The Tomb of Ligeia