Režija:
Dan O'Bannon
Scenario:
Dan O'Bannon, Rudy Ricci, John A. Russo & Russell Streiner
Uloge:
Clu Gulager ... Burt
James Karen ... Frank
Don Calfa ... Ernie
Thom Mathews ... Freddy
Beverly Randolph ... Tina
Miguel A. Núñez Jr. ... Spider
Brian Peck    ... Scuz
Linnea Quigley ... Trash
Radnja:
Kada par smotanih radnika u magacinu medicinskih zaliha slučajno oslobode smrtonosni gas u vazduh, isparenja prouzrokuju da oživi leš iz zamrzivača. Njihov šef odluči da, pošto ne mogu da ga ubiju ni na jedan način, leš odnesu u mrtvačnicu preko puta i da ga kremiraju.

Kada pomisle da su uspeli, počinje da pada kiša koja se meša sa dimom iz krematorijuma i natapa okolno groblje. Mrtvi oživljavaju i dolazi do haosa u Louisvilleu u Kentuckyju gde horde zombija tragaju za svojom omiljenom hranom - mozgovima!

Osvrt:
"The return of the Living Dead" je pravi klasik horor filma i s nestrpljenjem sam čekao da ga napokon pogledam. Povratak u osamdesete godine XX veka je bio zaista jedinstveno iskustvo. Iako se vidi da film nije imao budžet kakvim raspolažu današnji filmovi, dobijen je zabavan horor film koji odstupa od obrazaca koji su do tada važili za mrtve koji "oživljavaju" i preplavljuju zemlju - horde neuništivih zombija ostavljaju žive ljude bez imalo nade za spas. Oni su različiti od dotadašnjih zombija i po brzini, zatim mogu i da govore ali i po tome što jedu samo ljudski mozak i to iz vrlo praktičnih razloga - jer im ublažava bol od smrti.

Inače, nadolazeća apokalipsa ima svoj "background", film započinje pričom o tome da se ono što se kasnije događa, već dogodilo pre dvadesetak godina. Ono što je takođe zanimljivo je i to što pomenuti smrtonosni gas oživljava sva mrtva bića (ne samo ljude, već i opitne prepolovljene pse, pa čak i kolekciju leptira Wink ) a negativno deluje i na žive ljude.

U ceo ambijent se odlično uklapaju priče o grupici zaposlenih u magacinu i grobaru iz mrtvačnice kao i o grupi punk odmetnika koje apokalipsa zatiče na obližnjem groblju. Te priče i sudbine se i prepliću tokom filma što radnju čini zanimljivijom. Efekti iz današnjeg ugla gledano deluju smešno, ali ne treba zaboraviti da je film "star" 24 godine.

Ipak, naravno, nije sve u filmu super, ima i nedostataka, poput nekih nelogičnosti vezanih za scenario kao i nedostatak više "gore" scena iako je radnja filma od momenta oživljavanja leševa sa groblja vrlo živahna. Ono što je neki krajnji utisak posle gledanja ovakvog filma je da sam kada se film završio i pored tih propusta u scenariju, dosta naivnosti i scena u kojima će se nasmejati, konstatovao da je prava šteta što se više ne snimaju ovakvi filmovi...
Ocena: 7.5/10