Režija:
Howard McCain
Scenario:
Dirk Blackman & Howard McCain
Uloge:
James Caviezel ... Kainan
Sophia Myles ... Freya
Jack Huston ... Wulfric
John Hurt ... Rothgar
Cliff Saunders ... Boromir
Ron Perlman ... Gunnar
Radnja:
U doba Vikinga, svemirski brod Kainana koji je čovek-vanzemaljac sa udaljene planete, ruši se u Norveškoj, pri čemu on preživljava pad broda ali i otkriva da je na Zemlju doveo sa sobom vanzemaljskog predatora po imenu Moorwen. I on i proždrljivo i moćno čudovište žele osvetu za nasilje koje su učinili jedno drugome pripadnici njihovih vrsta, pa se Kainan udružuje sa Vikinzima kako bi ubili strašnog neprijatelja koji je do temelja uzdrmao ionako ratnu atmosferu među vikingškim plemenima.
 
Osvrt:
Moguće je da se neko od čitalaca ovog bloga neće složiti što sam ovaj film stavio u žanr horora, jer on je po "poreklu" radnje akcioni SF, ali ja mislim da ima i dosta horor elemenata u ovoj priči - tako imamo opasno i veoma proždrljivo čudovište koje teroriše vikingška sela, ima puno krvi, leševa, delova tela, onoga što ima u horor filmovima.
 
Generalno gledano film je poprilično zanimljiv, jer radnja iako vezana za vanzemaljski živalj nije oslonjena na borbu sa čudovištem vanzemaljskim tehnološkim dostignućima, već na klasičnu borbu "prsa u prsa" i scene borbe Vikinga sa čudovištem kao i među sobom su jako dobre. Izbor lokacija na kojima je sniman film je odličan, kostimi, scenografija, maska - sve je dobro. U pozitivnu stavku uvrstio bih i Rona Perlmana, iako ima dosta sporednu ulogu, ali njegova pojava je gotovo nadljudska i to je baš dobro ispalo u filmu.
 
Nažalost, "Outlander" ima i negativne strane, pre svega to je dužina filma (01h i 55 min.) što je dovelo do nepotrebnog razvlačenja radnje i odugovlačenja kraja, pa tako film ima čak 3 borbe za koje se može očekivati da su završni okršaji sa čudovištem. Loše je i to što su u scenama Kainanovih prisećanja sa planete Moorwena preterali sa CGI efektima, a i čudovište je baš preterano. Takođe, nekako se slažem sa mnogima koji misle da James Caviezel možda i nije najbolje rešenje za glavnu ulogu, mada ne smatram to nekom velikom manom.
 
"Outlander" je i pored tih mana zanimljiv SF akcioni horor i svakako ga vredi pogledati.
Ocena: 7.5/10