imagebam.com Qoinpro Action Coin
[američki filmovi ] 20 Mart, 2010 18:45
 
Posle mnogo muka i truda, patolog Warren Chapin dokazuje svoju teoriju i pronalazi i zarobi "Žmarca", biće koje živi u svakom kičmenjaku i koje raste srazmerno porastu straha njegovog domaćina. Jedini spas od ovog parazita je vrisak. Zato vrištite, vrištite za spasenje!
"The Tingler" je horor film američkog producenta i reditelja Williama Castlea koji je npr. producirao filmove kao što su "Rosemary's Baby" i režirao horor-komediju "The Old Dark House", horor "13 Ghosts" koji je 41 godinu kasnije doživeo remake, zatim filmove "Homicidal", "House on Haunted Hill" (takođe obrađen 40 godina kasnije), "Macabre", "I Saw What You Did", "Bug", "Mr. Sardonicus", "Zotz!" i "Strait-Jacket". Dakle, radi se o veoma produktivnom producentu i reditelju koji je podario horor žanru dosta filmova, od kojih je većina bila veoma dobra. Castle je, čini se, bio opsednut pretnjama gledaocima njegovih filmova te su se na posterima uglavnom mogle pročitati rečenice u kojima će gledaoci doživeti istinski teror i užas. 
Tako, "The Tingler" Castle otvara izlaskom pred kamere i propovedanjem o neviđenom užasu koji očekuje sve one koji su se ohrabrili da dođu u bioskop i pogledaju ovaj film. Ovaj uvod je u stilu onog kada Mardž Simpson u horor specijalima najavljuje epizodu. Kroz čitav film se prosto provlači i spasonosno rešenje, a to je što glasnije vrištanje kako bi se preživelo njegovo gledanje. Naravno, preko 50 godina kasnije, ovaj film ne može da zaplaši ni detešce, ali ne mogu da ne napišem da ima prilično zanimljiv scenario i da sam zbunjen zbog čega još nije doživeo remake poput nekih drugih Castleovih filmova.
Glumačku ekipu predvodi Vincent Price koji je vrlo dobar. Film je očigledno imao jako skroman budžet, te nekih efekata ni nema osim tog bića "Žmarca" koje jako podseća na  mešavinu džinovske stonoge i uholaže. Film je na trenutke komičan, naročito kada se radi o scenama sa "Žmarcem". Da zaokružim, "The Tingler" nije spektakularan, ali ima zanimljivu priču i ima Pricea u glavnoj ulozi tako da je to možda dovoljna preporuka.
[Generalna ] 18 Mart, 2010 20:23

 

A sad nešto malo drugačije. Odlepio sam kad sam čuo ovu pesmu - ona je jedan od najboljih primera horrorcorea, podžanra u hip-hopu, a kako ta muzika čini ogroman deo mog života zaslužuje da se nađe na ovom blogu o horor filmovima. Brutalno jezivu pesmu u izvođenju GZA the Geniusa i njegovog sina Justice Kareema majstorski remixovanu od strane Chimpooa možete poslušati ovde:

Tekst:

feat Justice Kareem
[GZA]
There was a clubhouse, only kept special guests in
Place much darker than the room I rest in
Creepy spot where the dust covers the floor
And some fishing rods is hanging on the door
Painting on the wall of stick figures
That's rumored to walk out the frame and get bigger
Where the imagination runs wild, like who's creeping
Neighbors are acres away and probably sleeping
Wind dusting blowing makes the sounds of ghost
Thieves in the room makes you feel really close
Remind me of this late night thriller
I watched the other night, they never caught the killer
Bats thats flying in every direction
Got to stay low and roll with the protection
Visitors that often stay for the summer
They heart beat, like the roll of a drummer

[Chorus 2X: Justice Kareem]
I can feel the presence all around me
The scene isn't funny, I got those chills
I can feel the presence all around me
The scene isn't funny, it's all too real

[GZA]
The room was full, the sky was black, the bathroom
Hear a crack, wolves roam in packs
In the dining room, the chair rock back and forth
Pull the table cloth to the sun, where it fell off
Cups and glass plates hit the floor and shattered
Three Blind Mice heard the noise and scattered
Front door was open, welcome mat was soaking
The blood of Christ, plus all four locks were broken
In the backyard, two dogs would growl
And barking, the eyes and they teeth was sparkling
I started to sweat, they started to get closer
Then I saw a face on a wanted poster
And outlaw who stay with an empty hoster
Used to shoot mugs of beer off the coaster
Make a room to turn the light switch on
Chump up, my jacket was torn
Pages from the photo album, make a return
Wax drip from the candle as it slowly burn
Then the lights had started blinking, as if the power was gone
The room become foggy, as if the shower was on
Words was written in the steam on the mirror
In bold print, couldn't have been any clearer
Teeth that was giving out sounds without a picture
And a voice kept saying "I'mma getcha"

[Chorus 2X]
[evropski filmovi ] 16 Mart, 2010 18:18
 
2002. godine Danny Boyle, do tada poznat filmofilima po uspešnim filmovima kao što su "Shallow Grave" i "Trainspotting", snimio je postapokaliptični horor film "28 Days Later..." koji je sigurno obeležio horor žanr te godine. Budžet je iznosio skoro 10 miliona dolara, a zarada je bila preko 80 miliona $. Pored finansijskog uspeha, film je imao puno uspeha i na festivalima te je osvojio mnoge nagrade.
 
Scenario je napisao Alex Garland inspirisan novelom Johna Wyndhama "The Day of the Triffids", što je Boyle isticao kako bi opovrgao mišljenja da je film inspirisan pre svega originalnom Romerovom Dead trilogijom. Kada aktivisti za prava životinja provale u tajnu laboratoriju u kojoj se vrše biohemijska istraživanja na životinjama, u neznanju oslobađaju virus "besa" te dolazi do haosa širom Velike Britanije. Radnja prati nekolicinu preživelih i nezaraženih stranaca koji  28 dana posle izbijanja epidemije pokušavaju da dođu do vojne baze za koju veruju da će im doneti spasenje.
 
Boyle je okupio sasvim dobru glumačku ekipu koju predvode Cilian Murphy i Christopher Eccleston. Ono što je "28 Days Later..." doneo i što je mnoge oduševilo je što su zombiji (da ne ulazimo u raspravu jesu li to ili ne) veoma brzi i krvoločni, što je donelo pravo osveženje, pojačalo napetost i lučenje adrenalina. Film odlikuje veoma dobra atmosfera kao i dosta posvećivanja pažnje dijalozima te isticanje humane strane neinficiranih i samim tim približavanje gledaocu. Garland je znalački predstavio i tamnu stranu ljudske prirode u postapokaliptičnim uslovima.
 
Specijalni efekti su odlični, zombiji deluju baš moćno, ali kao jednu od mana filma naveo bih to što scena krvoprolića nema mnogo, tek pred kraj ima nešto više akcije. "28 Days Later..." smatra se jednim od najboljih zombi filmova te ga svaki hororfil mora pogledati. 
 
 
site statistics