Val Kilmer glumi dr Kruipena, vodećeg svetskog prirodnjaka i istraživača klimatskih promena na Zemlji. Njegov tim prati pogoršanje promena u arktičkom delu Kanade. Oni će tu otkriti da je topljenje lednika oslobodilo smrtonosne praistorijske parazite iz leša bebe mamuta.

"The Thaw" je može se reći, klasičan animal attack film - lokacija je izolovana i imamo malo ali odabrano društvo koje pokušava da se izbori sa sasvim zajebanim parazitima i spreči njihovo dalje širenje i potencijalnu apokalipsu. U ovom filmu protivnik su praistorijski kičmenjaci koji prolaze kroz stadijume razvoja karakteristične za insekte. Najveća opasnost preti od ženki koje polažu jaja i kada jedan primerak ove vrste inficira ljudski organizam, ista ta osoba može slobodno da poželi laku noć svima i sačeka stravičnu smrt.
 
Iako filmovi u kojima neka životinjska vrsta napada ljude umeju da budu zanimljivi i dobri, neki čak i kultni, "The Thaw" više naginje ka lošijem ostvarenju. Razlog je sama priča koja nosi i nekakvu pouku o eko-terorizmu koju prenose likovi koji ne deluju uverljivo, pa je tako i Kilmer ovde u ulozi jednog bezličnog doktora, a i sa ostalim likovima je teško povezati se jer su praznoglavi, dosadni i iritantni. No, ovo se još nekako može i progutati, ali najveći propust je parazit odn. njegovo izučavanje od strane dr Kruipena - za svega nekoliko dana, on je zabeležio gomilu detalja i proučio ga do tančina. Nešto što zahteva godine, Kruipen je odradio za par dana. Kakav protraćeni talenat. Sem toga, paranoja koja bi trebala da dočara ovako gadnu i bezizlaznu situaciju praktično ni ne postoji odn. ne može se osetiti.

Da ne bude sve loše, pomenuću specijalne efekte koji su solidno odrađeni, samo ni oni nisu previše zastupljeni tako da se zaokruži utisak da negledanje ovog filma neće biti gubitak.