Prilikom evakuacije, američki avion pun vojnika i civila, ruši se usled nedostatka goriva u blizini afričke obale. Jedini preživeli, inženjerac poručnik Murphy pokušava da pronađe spas od zastrašujuće najezde zombija, usput se udružujući sa lokalnim narednikom Dembeleom koji je krenuo u potragu za svojim sinom.
 
"The Dead" je zombi horor film braće Howarda i Jonathana Forda, specifičan po tome što je klasičan road trip film smešten na tlo afričkog kontinenta. Braća Ford su bila inspirisana Romerovim zombijima, te nakon dužeg vremena i brzih živih mrtvaca imamo priliku da gledamo sporaće, svakako prirodnije zombije ali zbog toga i ne toliko strašne protivnike. Osim nepoželjne "outnumbered and outgunned" situacije, sve ostalo deluje kao win-win sukob sa nemirnim leševima.
 
Ovaj film me je na više nivoa razočarao. Pre svega, dosadan je do bola. Pomenuta road trip priča o dva slučajna saborca, suviše je razvučena, a stvaranju napetosti nije od pomoći ovakav tip zombija. Radnja je nekako linearna, ide dosta headshotova zombija, pa dijalozi dvojice junaka, pa opet ubijanje zombija, pa dijalozi. Mene je to zamorilo i uspavalo. Daleko bolji road trip zombi film je "Zombieland" kome ne manjka ni humora ni akcije, za razliku od filma braće Ford.
 
Ono što se ovom filmu ne može prigovoriti je svakako lokacija. Sniman je u Gani i Burkini Faso, u predelima koji oduzimaju dah i dočaravaju svu surovost Crnog kontinenta. Isto, mora se priznati da je šminka urađena vrlo realno, zombiji su jezivi, a filmu ne manjka krvi, ujeda, ugriza, kidanja mesa, letenja udova, odrubljivanja i smrskavanja glava, pregršt pogodaka u glave zaraženih. Šteta, jer ovo nije dovoljno da "The Dead" bude napet i zanimljiv film...