29 godina posle prikazivanja Carpenterovog "Halloween"-a, filma koji je promenio tok horor istorije, braća Weinstein su došla na ideju da produciraju rimejk tog klasika. Prvi i jedini izbor, kome dati dirigentsku palicu u realizaciji ne baš s preteranom radošću dočekanog projekta, pao je na Roba Zombija i njemu je povereno i da piše scenario i da režira. Glavne preporuke su mu bili prethodni filmovi "House of 1000 Corpses" i "The Devil's Rejects", to što je veliki fan originala i prijatelj njegovog autora Johna Carpentera.

 

Kao prijatelj i poštovalac Carpenterovog rada, Zombi mu je lično saopštio vest da će režirati rimejk, na šta mu je stari lisac rekao da ga ukrasi svojim pečatom. Zombi je u suštini napravio kombinaciju rimejka i novog filma, dela koji prati mladog Michaela Myersa i koji osvetljava psihu ovog psihopate, tačnije prikazuje pozadinu njegovog odrastanja u bezumnog i hladnokrvnog ubicu koji teroriše učmali gradić Heddonfield.

 

Zombi je izabrao Daega Faercha za ulogu desetogodišnjeg Myersa, ekstremno antipatičnog klinca kojeg samo majka može da voli. Ono što je praktično Zombijev potpis je i davanje uloga ljudima koji se gotovo redovno pojavljuju u njegovim filmovima, pa tako Myersovu majku igra Zombijeva sexy milf supruga Sheri Moon čija guza u tangama zaustavlja dah u jednoj sceni, William Forsythe i Sid Haig. Ono što moram da pohvalim je Zombijev izbor ostalih glumaca, tako da je okupio dosta legendarnih likova i likova koji su ostavili traga u horor žanru: tu su Malcolm McDowell i Brad Dourif u skoro pa glavnim ulogama, te Ken Foree, Dee Wallace, Udo Kier, Bill Moseley, Clint Howard, Danny Trejo i na kraju Kristina Klebe koja je kasnije čak igrala u srpskom zombi razočarenju "Zone of the Dead"! Možda sam nekoga i propustio da pomenem.

 

"Halloween" rimejk je imao budžet za poštovanje pošto je Zombi raspolagao s 15 miliona dolara, a i pored lošeg prijema kod kritičara, zaradio je širom planete 80 miliona. Kada sam u Noći veštica gledao originalni "Halloween", brat me je dosadno ubeđivao kako je rimejk bolji i dinamičniji te me je lako ubedio da ubrzo pogledamo i Zombijevu verziju. Nakon svega, mogu da kažem da je kritika donekle bila u pravu - njegova varijanta ne donosi ništo posebno novo u priči o kultnom Michaelu Myersu. Objašnjavanje kako Myers postaje to što jeste otupljuje brutalnost Carpenterovog hladnokrvnog ubice koji bez imalo smisla započinje svoj krvavi pir i seje strah generacijama. I pored toga, malo toga je učinjeno da se rasvetli njegova neuništivost, nešto što je mnogima pre trn u oku od toga zašto je Myers pomahnitali ubica. Naravno, daleko od toga da je Zombijev "Halloween" negledljiv, ali ja nisam ni hardcore fan ovog serijala, tako da ne znam kako bi ga doživeli zaljubljenici u lik i delo Michaela Myersa i Carpenterovog originala. Meni je bio OK, ne toliko brutalan koliko sam očekivao od Zombija, pa prednost dajem onom iz 1978. godine zbog značaja koji ima u istoriji žanra.