Mladić saznaje da su njegovi roditelji bili deo atomskog eksperimenta neposredno pre njegovog rođenja i da rezultati tog ogleda imaju neke neočekivane uticaje na njega.

 

Upravo negde u godinama kada je ovaj film snimljen, dakle početkom devedesetih, a čini mi se uoči velikih sranja koja su se dešavala nešto kasnije, izlazio je u tadašnjoj državi jedan filmski časopis koji je predstavljao najnovije filmove u jasno definisanim kategorijama po žanrovima. Film upečatljivog prevoda «Spontano sagorevanje», opisan u tom časopisu i potkrepljen fotkama, urezao mi se duboko u pamćenje, tačnije sećanje na njega, pa evo, nekih 20 godina kasnije imao sam priliku da ga napokon pogledam.

 

«Spontano sagorevanje» rediteljsko je delo poznatog Tobe Hoopera, pre svega po filmovima «Poltergeist» i «The Texas Chainsaw Massacre» i gomilom drugih, manje uspešnih naslova («The Funhouse», «The Texas Chainsaw Massacre 2», «The Mangler», «Toolbox Murders», «Lifeforce», «Body Bags» itd.). Pored njega, još jedno veliko ime učestvovalo je u ovom filmu – reč je o Bradu Dourifu poznatom po mnogim dobrim ulogama i dobrim filmovima u i van horor žanra. Ipak, njih dvojica bili su premalo da bi ovaj film ličio na nešto. Efekti sagorevanja bili su preveliki zalogaj za kraj osamdesetih-početak devedesetih – na mene nisu ostavili poseban utisak na šta je svakako uticalo i njihovo preterano korišćenje. Ipak, to svakako nije najlošiji segment ovog filma već je to zamorni scenario skockan po principu malo dosadne i isprazne priče, malo zapaljive akcije i tako u krug. «Spontano sagorevanje» je film koji se otprilike samo jednom gleda, jednostavno ne verujem da kod bilo koga može da probudi želju da ga pogleda s vremena na vreme.

 

Ono što je sjajno kod horor filmova je da koliko god bili slabi, gotovo uvek u njima možete pronaći nešto što oduzima dah. Nekada su to odlični efekti, nekada gluma, nekada scenografija, a u ovom filmu to je muzička tema sa odjavne špice. Novozelanđanin Graeme Revell podario je sjajnu melodiju, a da čovek ima dara pokazalo je i njegovo kasnije angažovanje u mnogim hit-filmovima (npr. «Dead Calm», «The Crow», «From Dusk Till Dawn», «The Saint», «The Siege», «Pitch Black», «Daredevil», «Sin City» i dr.).