"Dread" je američki horor film iz 2009. godine za koji je scenario napisao Anthony DiBlasi inspirisan istoimenom kratkom pričom Clivea Barkera koja je objavljena još 1984. godine u drugom tomu zbirke priča "Books of Blood". DiBlasi se prihvatio i rediteljskog posla u ovom filmu o troje studenata koji odluče da prouče ljudske strahove kroz dokumentarac u formi intervjua sa slučajnim uzorcima. Jedan od studenata prelazi granicu i ispitanike primorava da se suoče sa svojim najvećim strahovima.

Glumačku ekipu predvode uglavnom anonimusi, osim možda Jacksona Rathbonea koji je deo glumačke ekipe teen vampirske histerije zvane "Twilight". On, Hanne Steen i Laura Donnelly su na zadovoljavajućem nivou za ovaj film niskog budžeta, dok Shaun Evans u ulozi Quaida opasno iritira. Bar mene, da se ogradim.

"Dread" je sasvim prosečan horor, jedan od onih koje ćete jednom pogledati i zaboraviti. Veći deo filma je dosta spor, radnja nije preterano zanimljiva, a ni atmosfera u filmu nije baš najuspešnije kreirana. Ipak, sama završnica filma je dosta dobra, pod uslovom da prihvatite da je tako nešto uopšte moguće. Takođe, u filmu ima i nekoliko zanimljivih krvavih scena koje su  uprkos skromnijem budžetu dosta dobro izvedene. E sad, meni možda film jednostavno nije nešto legao, ali to ne znači da ga preskočite. Na sajtu IMDB, prilično je solidno ocenjen, a Fangoria i sajtovi Fear.net i DreadCentral su izneli dosta pozitivnih komentara na njegov račun. Što bi rekli u onoj reklami "odlučite sami", možda nekoga privuče poslednji screenshot.
Smile