Utorak, 1. april 2008. 17:08  


Dva filma sa zombijima, nastala pre no što je Džordž Romero sa filmom "Noć živih mrtvaca" osavremenio motiv zombija, biće prikazana tokom sledećeg vikenda u tribinskoj sali Doma omladine Beograda.

Film "Revolt Of The Zombies" Viktora Halperina iz 1936. godine na programu je u subotu od 19 sati, a "King Of The Zombies" Džina Jarboroa iz 1941. godine na programu je u nedelju, u istom terminu.

Filmovi su američke proizvodnje, biće prikazani bez prevoda, a ulaz na program "Zombi vikend" je slobodan, saopšteno je iz Doma omladine.

Zombi, ili živi mrtvaci, fenomen nastao u okviru vudu praznoverja Srednje Amerike do danas je ostao omiljena tema autora horor žanra.

Filmovi sa zombijima imali su vrhunac u delima Džordža Romera "Noć živih mrtvaca" (1968), "Zora mrtvaca" (1978) i "Dan mrtvaca" (1985), ali se manje zna da je još tridesetih godina prošlog veka postojala stalna produkcija filmova ovog podžanra, navodi se u saopštenju.

Retki dragulji, koji su na programu "Zombi vikenda", proizašla su iz spoja avanturističkog i gotskog horora, "i oni na najbolji mogući način prezentuju svu raznovrsnost i bogatstvo" podžanra filmova sa zombijima, dodaje se u saopštenju.

Sve do pojave Džordža Romera, pojam zombija bio je vezivan za žive mrtvace koji su dignuti iz groba uz pomoć vudu magije. Najpoznatiji film sa ovakvim prikazom zombija bio je "Beli zombi" Viktora Halperina iz 1932. godine, sa Belom Lugošijem u glavnoj ulozi.

Nekoliko godina kasnije, Halperin je snimio manje poznati "Revolt Of The Zombies", čija je radnja smeštena negde u Aziji tokom Prvog svetskog rata, i prikazuje niz misterioznih događaja koji su
posledica smrti kambodžanskog vrača.

"King Of The Zombies" Džina Jarboroa (1941) je "interesantan primer kako je ratna propaganda prožimala čak i najneobičnije filmske žanrove". Film govori o rušenju američkog vojnog aviona na neko ostrvo u Atlantiku, i sukobu preživelih pilota sa nacističkim doktorom Sangreom koji vlada ostrvom i ume da vaskrsava mrtve.

(Beta/MONDO)