Nakon čitanja dosta pohvala na račun filma "The Burning", iako sam, kako je opšte poznato antifan slešera, odlučio sam se da pogledam ovaj film i uverim se da li zaslužuje takve pohvale ili ne. Ono što je bitno napomenuti za "The Burning" je da je imao buran put prikazivanja, za šta su krivi cenzori koji su film bukvalno izmasakrirali. Oni su ga i u SAD i u V. Britaniji smatrali toliko brutalnim da nisu imali druge nego da iseku gde god stignu, pa je tako tek 2007. godine izdata uncut DVD verzija, a svi ovi problemi su uticali na slabu zaradu u bioskopima u vreme prikazivanja kao i na dodatne prihode koje bi prelaz u franšizu (koji se nije dogodio) sigurno garantovao.

 

Osim ovoga, "The Burning" ima i dosta zanimljivu istoriju - to je prvi horor film koji je snimila kompanija Miramax Films braće Weinstein, dvojca koji je producirao gomilu uspešnih i neuspešnih filmova (između ostalog i u horor žanru). Sem toga, u njemu su debitovali Fisher Stevens, Jason Alexander (George Costanza iz sitkoma "Seinfeld") i buduća Oskarovka Holly Hunter (do duše, ovde u neprimetnoj ulozi). I na kraju, koncept koji su braća Weinstein zamislila privoleo je Toma Savinija da kaže ne drugom delu "Petka 13-og" i radi na ovom projektu tj. stvori negativca koji je jedan od najzajebanijih u slešer podžanru.

 

Tako je nastalo klasično slešer delo - grupica tinejdžera želi da se osveti neprijatnom, čudnom i zastrašujućem čuvaru letnjeg kampa, ali njihova psina se otima kontroli te ovaj završi u plamenu. Posle dugog i teškog lečenja, deformisan teškim opekotinama, on izlazi iz bolnice s jednom namerom - da potamani što je moguće više tinejdžera. Tako dospeva u drugi letnji kamp u kome već kruži legenda o njemu, tzv. Cropsyju koji velikim baštenskim makazama sređuje polaznike letnjih kampova.

 

Pomenuti Savini kaže da je imao samo tri dana da kreira Cropsyjev izgled, koji je odličan, a pre svega ono što prati ovog pomahnitalog serijskog ubicu tinejdžera - makaze, brutalnost i pogled iz njegove perspektive (po čemu podseća na Franka Zita iz "Maniaca"). Sem Cropsyja, za pohvalu je i glumačka postava jer su glumci dosta mladi čime doprinose realnosti, a njihova mladost nije uticala na neku očajnu glumu. Scenaristi su im dali dosta prostora da se iskažu i da publika razvije simpatije prema nekima od njih, mada se meni to nije mnogo dopalo, jer se dugo čeka na početak akcijanja i Cropsyjev ubilački pohod.

 

Što se tiče pomenute brutalnosti zbog koje je film imao tako velike probleme, činjenica je da obiluje mnogim nasilnim scenama, Cropsy pobije desetak tinejdžera i kada započne krvoproliće vitla onim makazama non-stop, a same scene su jako slikovite. Ipak, je Savini majstor svog zanata, a vrhunac dostiže u sceni u kojoj sprženi negativac napadne splav s klincima pa delovi tela lete na sve strane.

 

No, i pored svega ovoga, meni je "The Burning" pfff film... Ne vredi, jednostavno imam otpor prema slešerima koji je zaista veliki tako da ni ovaj film u koji se fanovi slešera kunu nije ostavio neki značajan utisak na mene, mada moram priznati da je svakako jedan od boljih (daleko iza "Halloweena", ali među kvalitetnijima, rame uz rame sa "Maniac"-om).