Duševno obolelog, ali iznad svega dobroćudnog Bubbu Rittera, grupica lokalaca osumnjiči za ubistvo i bludničenje nad devojčicom, te mu pod uticajem vođe sudi i presudi bez ikakvih dokaza. Nesrećni Bubba završi raspet kao strašilo sa gomilom sačme u grudima. Ipak, još dok se utoke nisu ni ohladile, njegove ubice saznaju da je devojčica u stvari živa i da su ubili nevinog čoveka. Zbog toga smeštaju dokaze da se radilo o samoodbrani i bivaju oslobođeni na sudu. Ubrzo će shvatiti da je zatvor bolji od sudbine koja ih čeka...

 

"Dark Night of the Scarecrow", zanimljivo, televizijski je film iz 1981. godine kada je prikazan premijerno na kanalu CBS. Jedan je od dosta hvaljenih filmova koje nisam imao prilike da ranije pogledam, pa se zbog toga našao na repertoaru. No, tuđe pohvale nisu mu baš bile od pomoći pošto mi se "DNotS" jednostavno nije mnogo svideo. Ono što je već i vrapcima na grani jasno, to što je ovaj film iz kategorije slešera nije mu išlo na ruku kada je moj ukus u pitanju. Ideja o osveti u formi strašila nije loša, šta više, ali mislim da je realizacija zakazala. Samo strašilo se ne pojavljuje u dovoljnoj meri u kadru, a zbog TV publike film je preblag, bez zastrašujućih scena i napetosti. 

 

Ono što mi je zasmetalo je i scenario, odnosno hajka na Bubbu od strane lokalnih seljobera, te njegova egzekucija i oslobađanje ubica - osim što je jako neuverljivo, sve ovo je i pomalo komično, pri čemu posebno mislim na alfu i omegu među ubicama. Lik je naravno odvratan i odbojan, ali matorog debeljka njegovi saučesnici slepo prate kao da poseduje imalo harizme.

 

Naravno, "DNotS" ima i dobrih stvari, a najbolja od njih je obrt na samom kraju filma. O tome ne bih da spojlujem, ali mene je uhvatilo nepripremljenog tj. ispalo je potpuno nepredvidivo. Sem toga, ovaj film je ušao u istoriju kao prvi u horor žanru u kome stravu i užas izaziva strašilo ubica.