U vreme kada više ništa nije sveto, u nedostatku svežih ideja, mašinerija zvana Hollywood traži spas u rimejkovanju kultnih i odličnih filmova, u raznim nastavcima i prequelima (da me ubije neko ali nemam pojma postoji li srpska reč za ovako nešto). Između ostalih, na red je došao i fantastični "The Thing" Johna Carpentera (koji je inače rimejk), pa se našla neka ekipa koja je rešila da celoj priči da uvod.

 

Tako je Universal Pictures uložio 35 miliona dolara u ovaj prequel, koji je imao puno problema, ali je konačno prikazan u oktobru ove godine, posle nekoliko odlaganja i ozbiljnih prekrajanja. Producenti su rediteljsku palicu poverili u svetu filma nepoznatom i neiskusnom Holanđaninu Matthijs van Heijningenu Jr. koji je rukovodio ovom ekranizacijom događaja u norveškom kampu koji su prethodili Carpenterovoj ekspediciji.

 

Dakle, veliki novac je uložen, a rezultati su porazni. Na bioskopskim blagajnama "The Thing" je potonuo zaradivši malenih 27 miliona širom sveta. Što se mene tiče, ne znam čemu takav potop jer: 1) američka publika voli rimejkove, sequele i prequele; 2) film ima i više nego solidne ocene na filmskim sajtovima; 3) mnogo je nove publike kojoj Carpenterov "The Thing" ne znači ništa (ipak je prošlo skoro 30 godina) tako da nisu mogli da povuku parelele između ova dva filma.

 

Iz mog ugla, ovaj prequel je sasvim solidan - naročito ako ga ne uporedim s Carpenterovim filmom, i to ni u jednoj kategoriji. Dakle, radi se o dinamičnom akcionom SF hororu, sa dosta scena s vanzemaljskim stvorenjem, a ti efekti su većinom prilično dobro odrađeni - scena u helikopteru je sjajna. Scenario ima pomalo rupa, a klaustrofobična lokacija nije nimalo iskorišćena. Međutim, poseban šmek filmu daje glumačka postava, jer filmske Norvežane igraju stvarno Norvežani, ali kada sam kod glumaca, ne mogu da ne pomenem i po mom mišljenju najveći minus a to je glavna glumica. Radi se o Mary Elizabeth Winstead koja mi je bila potpuno neubedljiva u oslikavanju glavnog lika, nekako sva smušena. 

 

Na kraju, "The Thing" je klasičan film koji neće ostaviti trag u žanru, jer konačni utisak je da nije traćenje vremena ali da ne bi ni bila neka šteta da uopšte nije ni snimljen. I sad kad bih posvećeno želeo da uporedim ovaj i onaj "The Thing", ovaj tekst ne bi imao kraja tako da završavam.