imagebam.com Qoinpro Action Coin
[američki filmovi ] 15 Novembar, 2011 12:58
Kratka priča "The Forbidden" Clivea Barkera, inspirisala je Bernarda Rosea da je adaptira i pretoči u film "Candyman". Barkeru se adaptacija scenarija toliko dopala da je čak bio i izvršni producent, a iz svega  je nastao jedan od najuspešnijih horor filmova devedesetih godina. Osim što je naišao na dobar prijem kod kritičara, "Candyman" je pobrao i simpatije gledalaca pa je u to vreme i zarada bila veoma dobra.
 
Sem što je radnja priče doživela izmenu lokacije, u filmu je smeštena u Čikago umesto u Englesku, ostatak scenarija se dosta čvrsto drži Barkerove priče: Helen Lyle piše o lokalnim urbanim legendama. Ubrzo će saznati za legendu o Candymanu (u bivšoj državi je ovaj lik prevođen kao "Slatkišar") o kojoj se sa strahom šapuće po odvratnom getu, jezivom samom po sebi. Candyman je crnac s kukom umesto desne šake, koji se pojavljuje kada ispred ogledala ponovite njegovo ime pet puta. Nakon čega vas raspori. Helen odbija da poveruje u ovu legendu, ignorišući upozorenja lokalnog stanovništva. Kako se njena istraga zahuktava, počinje serija gnusnih ubistava i njena telepatska povezanost sa Candymanom je dovodi u sumnju: Da li je ovaj mit istinit ili je izgubila razum?
 
Rose je sem priče, imao i dobar osećaj za izbor glumačke ekipe, pa je glavnu ulogu dodelio fatalnoj Virginiji Madsen koja je preslatka, Candymana igra jezivi Tony Todd (mada je njegov glas preterano modifikovan, meni je s ove distance to zvučalo smešno), a Heleninog ljigavog muža upečatljivi Xander Berkeley.
 
Kako je čitaocima ovog bloga poznato, ja nisam ljubitelj slasher filmova u koji se "Candyman" ubraja, a i sama priča o jednom mitu kojim su Amerikanci opsednuti zvuči mi isuviše detinjasto (postoji više varijacija na ovu temu, pa osim Candymana pred ogledalom se prizivaju i Bloody Mary, Dead Mary, razni Boogeymani i ko zna ko još), te nisam nešto naročito uživao u ovom filmu. Ipak, za razliku od slashera u kojima su ubice obični ljudi, ovakve mogu da tolerišem, pa mi je "Candyman" bio podnošljiv, pre svega zbog Virginije, zlokobne atmosfere i morbidnog ambijenta. Kako mnogi Candymana svrstavaju u top 10 zlikovaca iz slasher filmova, pretpostavljam da je ovaj film nezaobilazan za ljubitelje tog podžanra.
 
Uspeh koji je doživeo doneo je filmu nekoliko nagrada na festivalima, a snimljena su i dva, mnogo slabija nastavka u kojima je ulogu Candymana ponovio Tony Todd, jedan od glumaca čija je karijera usko vezana za horor žanr.

[američki filmovi ] 11 Novembar, 2011 15:33
Prilikom evakuacije, američki avion pun vojnika i civila, ruši se usled nedostatka goriva u blizini afričke obale. Jedini preživeli, inženjerac poručnik Murphy pokušava da pronađe spas od zastrašujuće najezde zombija, usput se udružujući sa lokalnim narednikom Dembeleom koji je krenuo u potragu za svojim sinom.
 
"The Dead" je zombi horor film braće Howarda i Jonathana Forda, specifičan po tome što je klasičan road trip film smešten na tlo afričkog kontinenta. Braća Ford su bila inspirisana Romerovim zombijima, te nakon dužeg vremena i brzih živih mrtvaca imamo priliku da gledamo sporaće, svakako prirodnije zombije ali zbog toga i ne toliko strašne protivnike. Osim nepoželjne "outnumbered and outgunned" situacije, sve ostalo deluje kao win-win sukob sa nemirnim leševima.
 
Ovaj film me je na više nivoa razočarao. Pre svega, dosadan je do bola. Pomenuta road trip priča o dva slučajna saborca, suviše je razvučena, a stvaranju napetosti nije od pomoći ovakav tip zombija. Radnja je nekako linearna, ide dosta headshotova zombija, pa dijalozi dvojice junaka, pa opet ubijanje zombija, pa dijalozi. Mene je to zamorilo i uspavalo. Daleko bolji road trip zombi film je "Zombieland" kome ne manjka ni humora ni akcije, za razliku od filma braće Ford.
 
Ono što se ovom filmu ne može prigovoriti je svakako lokacija. Sniman je u Gani i Burkini Faso, u predelima koji oduzimaju dah i dočaravaju svu surovost Crnog kontinenta. Isto, mora se priznati da je šminka urađena vrlo realno, zombiji su jezivi, a filmu ne manjka krvi, ujeda, ugriza, kidanja mesa, letenja udova, odrubljivanja i smrskavanja glava, pregršt pogodaka u glave zaraženih. Šteta, jer ovo nije dovoljno da "The Dead" bude napet i zanimljiv film... 
[američki filmovi ] 07 Novembar, 2011 16:39
Val Kilmer glumi dr Kruipena, vodećeg svetskog prirodnjaka i istraživača klimatskih promena na Zemlji. Njegov tim prati pogoršanje promena u arktičkom delu Kanade. Oni će tu otkriti da je topljenje lednika oslobodilo smrtonosne praistorijske parazite iz leša bebe mamuta.

"The Thaw" je može se reći, klasičan animal attack film - lokacija je izolovana i imamo malo ali odabrano društvo koje pokušava da se izbori sa sasvim zajebanim parazitima i spreči njihovo dalje širenje i potencijalnu apokalipsu. U ovom filmu protivnik su praistorijski kičmenjaci koji prolaze kroz stadijume razvoja karakteristične za insekte. Najveća opasnost preti od ženki koje polažu jaja i kada jedan primerak ove vrste inficira ljudski organizam, ista ta osoba može slobodno da poželi laku noć svima i sačeka stravičnu smrt.
 
Iako filmovi u kojima neka životinjska vrsta napada ljude umeju da budu zanimljivi i dobri, neki čak i kultni, "The Thaw" više naginje ka lošijem ostvarenju. Razlog je sama priča koja nosi i nekakvu pouku o eko-terorizmu koju prenose likovi koji ne deluju uverljivo, pa je tako i Kilmer ovde u ulozi jednog bezličnog doktora, a i sa ostalim likovima je teško povezati se jer su praznoglavi, dosadni i iritantni. No, ovo se još nekako može i progutati, ali najveći propust je parazit odn. njegovo izučavanje od strane dr Kruipena - za svega nekoliko dana, on je zabeležio gomilu detalja i proučio ga do tančina. Nešto što zahteva godine, Kruipen je odradio za par dana. Kakav protraćeni talenat. Sem toga, paranoja koja bi trebala da dočara ovako gadnu i bezizlaznu situaciju praktično ni ne postoji odn. ne može se osetiti.

Da ne bude sve loše, pomenuću specijalne efekte koji su solidno odrađeni, samo ni oni nisu previše zastupljeni tako da se zaokruži utisak da negledanje ovog filma neće biti gubitak.  
 
 
site statistics