Režija i scenario:

Don Coscarelli

Uloge:

Michael Baldwin ... Michael Mike Pearson

Bill Thornbury ... Jody Pearson

Reggie Bannister ... Reggie

Angus Scrimm ... The Tall Man

Kathy Lester ... Lady in Lavender

Kenneth V. Jones ... Caretaker

Terrie Kalbus ... Fortuneteller's Granddaughter

Lynn Eastman ... Sally

Radnja:

Majk, tinejdžer koji je ostao bez oba roditelja, plaši se da će izgubiti i starijeg brata. On ne može da razdvoji stvarnost od iluzije i proganjaju ga jasne noćne more. Majk dolazi do šokantnog otkrića, kada na sahrani bratovog najboljeg druga, vidi grobara kako sam podiže kovčeg sa lešom i stavlja ga u automobil. Majk odlučuje da istraži i otkrije jezivi svet u kom Visoki čovek (The Tall Man), barata letećim, smrtonosnim, loptastim spravicama i smanjuje leševe na pola i oživljava ih da kao patuljci zombiji budu njegovi robovi. Na groblju koje je centar bizarnih dešavanja, Majk uz pomoć brata Džodija i njegovog prijatelja Redžija pokušava da savlada Visokog čoveka.

Zanimljivo:

«Phantasm» je nisko-budžetni, kultni klasik horor žanra koji je snimljen 1977. godine ali je objavljen tek dve godine kasnije. Don Coscarelli je alfa i omega filma jer je napisao scenario, bio jedan od producenata, režirao ga, radio na fotografiji i editovanju filma. U filmu se pojavljuje «The Tall Man», natprirodni i sadistički grobar koji mrtve pretvara u patuljaste zombije da ispunjavaju njegove naredbe i osvoje svet. «The Tall Man» koristi male leteće, srebrne lopte smrti koje sadrže par smrtonosnih šiljastih sečiva i bušilicu koja uništiva žrtvin mozak. Ovaj original prate i čak 4 nastavka: «Phantasm II», «Phantasm III: Lord of the Dead», «Phantasm IV: Oblivion» i «Phantasm V», koji je još uvek u produkciji. Ipak, svi nastavci su bili slabiji od originala.

Moj osvrt:

Još jedan film iz naftalina našao se na mom repertoaru i ovog puta sam prilično zadovoljan. Film je snimljen sa niskim budžetom, ali to nije uticalo da Don Cascarelli napravi jako dobar film koji je pridobio brojne fanove i uzrokovao brojne nastavke.

Dakle, iako skromnog budžeta, «Phantasm» je klasičan primer dobrih horora iz 70-ih godina, koji verno oslikavaju gotski ambijent, sa jako dobrim izborom scenografije. Sterilna kućerina-grobnica izaziva nelagodnost, kao sama pojava a kad tome još dodate odvratne zvuke, patuljke-zombije i jezivog grobara onda dobijete fantastičan ambijent. Naravno, ne treba izostaviti i scene na groblju, koje upotpunjuju taj klasičan strah od smrti.

Posebno upečatljiv deo filma je glavni negativac – bizarni grobar velike snage tzv. Tall Man, inače vladar iz paralelnog univerzuma, koji namerava da pokori svet.

Sami efekti su dosta dobro zamišljeni, mada krvoproliće je baš siromašno i jedino scena sa smrtonosnom napravom u obliku lopte, zadovoljava neke standarde. Dok na primer, scene borbe sa povećom muvom u koju se pretvorio Tall Man-ov prst deluju prilično komično.

U prednosti filma, ubrojio bih i dobru režiju, kao i zanimljivu priču koju ipak pomalo kvare glavni glumci, naročito Reggie Bannister, koji, neverovatno, glumi i u svim nastavcima.

Da sumiram, «Phantasm» vas neće prestraviti ali ima kvalitet i posebno mi se dopada jer odskače od današnjih horor filmova.

Ocena: Wink

Zvanični website