Premda je 1999. godine zajedno s Danielom Myrickom učestvovao u stvaranju "The Blair Witch Project"-a, filmskog hita godine koji je razbio bioskopske blagajne, ispada da se Eduardo Sánchez nije baš posebno ovajdio od frapantnih 160 miliona dolara koje je taj film zaradio i obezbedio mu status fenomena (podsećanje: u produkciju je uloženo smešnih i tričavih 60 hiljada dolara). Tek sedam godina kasnije vratio se rediteljskoj stolici i usledili su filmovi dosta slabijeg kvaliteta od pomenutog.

 

U stvari, vredni nekakve pažnje su samo "Altered" iz 2006. godine i "Seventh Moon" snimljen dve godine kasnije. "Altered" je SF horor sniman direktno za DVD i samim tim u startu je praktično osuđen da bude ispodprosečan film. Budžet je bio vrlo limitiran, što je čitavu radnju ograničilo na mali, skučen prostor od jedne garaže i dve sobe, a kako su autori uložili sve u izgled vanzemaljca, zakinulo se na drugim stvarima.

 

Radnja je jednostavna i klasična - grupa prijatelja iz neke američke vukojebine ulovi vanzemaljca, predstavnika te vrste koja ih je pre deset-petnaest godina otela i ubila brata jednog od njih, a njih ostavila u životu sa traumama od kojih se nijedan nije oporavio. Ipak, protivnik je mnogo opasniji nego što misle pa ih čeka duga i paklena noć.

 

I to bi bilo to - ljudi su imali neku ideju ali je krajnji proizvod prilično zamoran film, sa izuzetno iritantnom grupom likova koji osim što su antipatični izgledom, ni svojim ponašanjem neće izazvati osećanje da bi ste voleli da prežive tu noć. Dosta ima smarajućih dijaloga i rasprava, a sam rasplet je u suprotnosti sa onim što se tokom celog filma potencira. Ono što moram da pohvalim su specijalni efekti. Kao što sam napisao, skoro ceo budžet je otišao na to, pa vanzemaljac uopšte ne izgleda jadno kao što bi se dalo očekivati niti su scene krvoprolića loše urađene. Za moj ukus je to ipak premalo, "Altered" je film za jedno gledanje i zaborav.