Poznati američki svestrani filmski radnik Robert Wise u saradnji sa Nelsonom Giddingom koji je adaptirao novelu Shirley Jackson "The Haunting of the Hill House", snimio je 1963. godine film "The Haunting". Kao što naslov filma nagoveštava, radnja prati dr Markwaya koji tražeći dokaze da duhovi postoje istražuje jezivu vilu mračne prošlosti ispunjene nasilnom smrću i ludilom. Osim dr Markwaya, njegov mali istraživački tim čine Luke koji je rođak vlasnice kuće, misteriozna i pronicljiva Theodora i nesigurna Eleanor koja oseća čudnu povezanost sa samom kućom. Što više vreme prolazi, oni će shvatiti da su dobili više od onog što su očekivali, jer prisutni duhovi se zaista pokazuju zastrašujućim i smrtonosnim.
"The Haunting" se smatra jednim od najboljih filmova koji obrađuju temu avetinjskih kuća/vila/dvoraca. Wise je snimio na momente vrlo napet film, a za zastrašivanje gledalaca koristio se odličnim i pravovremenim zvučnim efektima, gotskim enterijerom kućerine, odličnom režijom i psihološkom, ličnom dramom kroz koji prolazi glavni lik Eleanor Lance, pa se na trenutke postavlja i pitanje da li se sve zaista dešava ili se manifestuje u njenoj glavi. Čak je ovo što sam poslednje pomenuo vrlo bitan deo priče, a Julie Harris je briljantna u ulozi Eleanor 'Nell' Lance. Ipak, moram priznati da sam očekivao bar malo strašniji film, nekako je po tom aspektu dosta pitom, a nekako logično sam ga uporedio sa, po meni možda i najboljim ghost story filmom "The Legend of the Hell House" (1973) i on će i dalje ostati broj jedan u ovoj kategoriji.
Inače, Holivud se nije smirio pa je tako 1999. godine snimljen istoimeni rimejk sa dosta jakom glumačkom postavom (Liam Neeson, Catherine Zeta Jones, Owen Wilson, Virginia Madsen, Lili Taylor), odličnim budžetom i vrhunskim efektima, ali o njemu nekom drugom prilikom.