Trilogija "Tri majke" italijanskog režisera Darija Arđenta, koja je posle dve decenije zaokružena filmom "La Terza Madre" (Treća majka), tema je tribine koja će biti održana 3. marta u Domu omladine.

O Arđentovoj "veštičjoj" trilogiji govoriće filmski kritičar Đorđe Bajić i novinar Jovan Ristić, u sklopu redovnog tribinskog programa koji u Domu omladine organizuje društvo ljubitelja
fantastike "Lazar Komarčić".
Trilogija o tri drevne zle veštice-suđaje, koje žive u Frejburgu, Njujorku i Rimu, započeta je filmom "Suspirija" (1977), koji spada u najuglednija i najuticajnija ostvarenja u žanru strave i užasa.
Taj film, naročito uvodna scena ubistva, ustoličio je Arđenta kao "italijanskog Hičkoka" i u mnogome inspirisao Džona Karpentera za njegov horor klasik "Noć veštica" (1978).
Drugi segment trilogije, "Inferno" (1980) imao je velikih problema u produkciji, a kasnije i distribuciji. Ubrzo je ipak stekao kultni status kod publike, a i kritika je ispravila svoje viđenje koje je u početku bilo veoma negativno.


Umesto planiranog, trećeg filma, Arđento je snimio triler "Tenebre" (1982), inspirisan maltretiranjem koje mu je priredio jedan opsednuti obožavatelj. Završno poglavlje price o tri veštice pojavilo se, na kraju, tek prošle godine - 17 godina posle "Inferna".
Arđento, koji je vrhunac slave imao sa "Suspirijom" i ostvarenjem "Duboko crveno/Tajna napuštene kuće" (1975), gostovao je 2006. godine u Beogradu. Tada je dobio nagradu "Zlatni pečat" koju Jugoslovenska kinoteka dodeljuje slavnim ličnostima iz sveta filma.
Tribina u Domu omladine počinje u 19 sati, a ulaz je slobodan.
(Beta/MONDO)